Банкеръ Daily

Новини

ПРАВЯТ РАБОТНА ГРУПА ЗА КАЗУСА АВТОМАГИСТРАЛИ ЧЕРНО МОРЕ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще издаде заповед за сформиране на работна група по казуса Автомагистрали Черно море АД , съобщиха в петък (12 юни) от Национална агенция пътна инфраструктура (НАПИ). Вече трети месец ръководството на шуменската фирма претендира, че имат да получава от агенцията, пари които всъщност не им се полагат,
Според официалните регистри, на 28 ноември 2007 г. с въпросната фирма е сключен договор за близо 15.2 млн. лева по оперативна програма Регионално развитие за рехабилитирането на участъци от два третокласни пътя в Североизточна България. Действително контракти са били сключени, но под условието, че ще влязат в сила едва след одобряване на средносрочната рамкова инвестиционна програма и осигуряване на финансиране от Управляващия орган в министерството на регионалното развитие и благоустройството. Само че, без да изчака окончателното потвърждение, ръководството на Автомагистрали - Черно море веднага е започнало да работи по заданието си. Това впрочем е само един от 21-те проекта на обща стойност 317 130 224 лева, които трябваше да се финансират от Брюксел по програмата. Заради установени нередности на 30 септември 2008 г. НАПИ оттегли всички одобрени проекти, а в края на октомври започна процедура за прекратяване на поръчките.
Новосформираната работна група ще трябва да отиде на място, да направи оглед на извършените дейности и да ги оцени, за да се направи преценка дали искането за над 13 млн. лв. от фирмата към държавата, е основателно. В нея ще има представители на строителното и финансовото ведомство, както и на НАПИ.
От пътното ведомство обаче са категорични - Надзорния съвет като взе предвид факта, че договорът не е влязъл в сила, счита, че за НАПИ не произтичат никакви правни и финансови задължения по този договор. Оценява искането на Автомагистрали Черно море за изплащане на извършени от тях дейности за неоснователно и правно неизпълнимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във