Банкеръ Daily

Новини

ПРАВЯТ МИКРОБИОЛОГИЧНИ ПРОБИ ЗАРАДИ ДИЗИНТЕРИЯТА В КРАНЕВО

Контролни микробиологични проби ще направят днес инспектори от РИОКОЗ-Добрич в помощното училище в балчишкото село Кранево, където 18 деца заболяха от дизентерия. Ще се провери, дали в училището се изпълняват предписаните мерки. От ВиК ще извършат и профилактика на водопроводното отклонение към училището.
Общо 27 хлапета от 7 до 17 години бяха настанени в инфекциозните отделения на лечебниците в Балчик и Добрич. При 18 от тях бе установено наличието на микроорганизъм, причиняващ дизентерия, съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Светла Ангелова. Още 14 деца от училището са имали оплаквания от стомашни болки, висока температура и разтройство, предаде Дарик радио.Първите случаи на дизентерия са регистрирани на 30 ноември. Сигнал до РИОКОЗ Добрич е подаден на 3 декември.
В училището веднага е извършено епидемиологично проучване. Изследвани са всички ученици и обслужващият персонал. Предстои да се проверят и контактните лица.
Микроорганизмът на дизентерията е изолиран от кран на чешма в умивалня в училището, който се е ползвал от заразените. Едва след вторите проби обаче ще е ясно коя е точната причина за взрива на заболяването.
В кухненския комплекс на заведението няма отклонения, каза още д-р Ангелова.
В помощното училище в Кранево са записани 145 деца, съобщи директорът Мима Сапунджиева. Учениците там са на свободен режим. В почивните дни се прибират по домовете си, а през седмицата могат свободно да излизат в селото.
Миналата година в същото учебно заведение пак имаше епидемия от дизентерия, припомниха от РИОКОЗ. Заболели са едни и същи деца, което показва, че заразата може да идва вън от училището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във