Банкеръ Daily

Новини

Повече отчетност при правилата за банков надзор искат евродепутатите

Предвидените правила за банков надзор в ЕС трябва да са с добро качество и да допринасят за отчетността.Това се посочва в резолюция на Европейския парламент.


Предпочитания на държавите членки към настоящия момент могат да изпратят към обществеността негативен сигнал, както и да увековечат неефективността. Това се посочено още в документа, приет днес от евродепутатите ден, след като Европейската комисията представи двете си предложения за засилване на банковия надзор под ръководството на Европейската Централна банка.


В резолюцията се приветства факта, че страните от ЕС са приели необходимостта от интегрирана система за банков надзор, две години след като Европейският парламент призовава за това. Въпреки евродепутатите изразяват тревогата си от очевидното нежелание на правителствата да бъде изградена прозрачна и подлежаща на демократична отчетност система.


В резолюцията се подчертават и определени ключови точки, които следва да бъдат част от дебата за въвеждането на банковия надзор. Една от важните теми е банковата рекапитализация, която може да се извършва от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). Втората тема, на която е обърнато специално внимание, е необходимостта от разработване на система, която да адресира ефектите върху страните, които не са членове на еврозоната, произтичащи от създаването на банковия съюз.


В сряда депутатите повдигнаха въпросите си пред комисаря за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние. Те призоваха за създаване на правила, които да гарантират отчетност на надзора, яснота за това как ще се процедира с проблемни банки и че допълнителният надзор на банките от еврозоната няма по никакъв начин да спъва функционирането на единния пазар.


Евродепутатите изразиха още притеснението си, че държавите са дефинирали твърде тясно ролята на ЕК като инициатор на законодателството, налагайки процедура, която да изключи Европейския парламент от вземането на решение по единия от текстовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във