Банкеръ Weekly

Новини

Повдигнаха три обвинения на Мирослав Найденов

Софийската градска прокуратура обвини бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов за предлагане на подкуп, злоупотреба със служебное и принуда. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Наложена му е мярка за неотклонение bdquo;парична гаранцияldquo; в размер на 10 хил. лева.


Специализираното звено за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз към СГП образува досъдебното производство на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършите. Впоследствие Найденов бе привлечен за обвиняем затова, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов, който е изпълнителен директор на Държавен фонд bdquo;Земеделиеldquo;. Той е трябвало да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества bdquo;В.Д.В. 007ldquo; ЕООД и bdquo;Мелкомldquo; ООД по bdquo;Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 година. Деянието представлява престъпление по чл. 304а от Наказателния кодекс.


На 2 ноември 2010 г. Найденов е принудил Светослав Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова ndash; завеждащ отдел bdquo;Инспекторатldquo; на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия шеф на фонд bdquo;Земеделиеldquo; Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев ndash; прокурор от СГП. По този начин той е злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието - престъпление по чл. 143, ал. 1 НК.


През март в министър на земеделието е използвал своето служебно положение, за да осигури на Йосиф Новосад (управител и собственик на bdquo;ЧЕХ ndash; Йосиф Новосадldquo; ООД) спечелването на обществена поръчка за bdquo;Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции ndash; план за 2010 г.ldquo;, обявена от Държавен фонд bdquo;Земеделиеldquo; по bdquo;Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.ldquo;. Това деяние се квалифицира като престъпление по чл. 283 от Наказателния кодекс., уточняват от прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във