Банкеръ Daily

Новини

Потвърждаваме желанието си за членство в Организацията за икономическо сътрудничество

Страната ни ще потвърди пред Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие кандидатурата на България за членство в организацията. Това реши правителството на днешното си заседание


Основната задача на Организацията е изграждането на силни икономики в страните-членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарните отношения, развитие на свободната търговия и принос към развитието на индустриализираните и развиващите се страни. Организацията осигурява форум на правителствата да дискутират, развиват и усъвършенстват икономическата и социалната си политики, да намират отговори на общи проблеми и да координират вътрешната и международната политика в определени области.


Отношенията на България с ОИСР се активизират в периода след 2000 г., но все още остават ограничени ndash; страната ни има статут на наблюдател в Комитета по конкуренция, а през 2011 г. отправи искане за предоставяне на статут на наблюдател и в Комитета по статистика.


Членството в Организацията ще повиши доверието в българската икономика от страна на международните финансови среди и инвеститори. То ще засили също ролята на България в региона на Югоизточна Европа като призната икономика, която участва активно във формирането на политиките и прилагането на добрите практики на регионално равнище, пише в мотивите на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във