Банкеръ Daily

Новини

ПОСЛЕДЕН ШАНС ЗА ВОДНИЯ СЕКТОР В СОФИЯ

Огромното закъснение при реализацията на Воден цикъл на София - най-големия общ проект на Министерството на околната среда и водите и Столичната община за пореден път изправи един срещу друг министъра Джевдет Чакъров и кмета Бойко Борисов. Срещата им този път бе по инициатива на новоназначения вицепремиер Меглена Плугчиева, за да не пропадне финансирането по програма ИСПА (на стойност 58 млн. евро). Тази заплаха наистина е реална, тъй като бавните процедурите по отчуждаване на терените, на които трябва да бъдат изградени нови колектори, не позволяват строителните работи да започнат. А по план всички обекти трябва да са завършени до края на 2010 година.
Опитвайки се да решат проблема, от екоминистерството възнамеряват още през лятото да обявят процедурите за изпълнители по проекта, дори и да не са приключилили делата със собствениците на имоти. Условието е обаче общината да поеме неустойките по договорите за строителство, в случай че заради съдебните спорове изпълнението им се забави.
Трудностите, според Бойко Борисов, пък могат да се избегнат, ако се направят промени в нормативите, регламентиращи отчуждаването. Искаме да ни се разреши да започнем строителните дейности, независимо дали собствениците обжалват предложената цена на имотите си, тъй като сме готови да платим сумата, която определи съдът, дори и тя да е по-висока, обясни той.
На този етап все още не е преодоляна и втората пречка за реализирането на проекта - одобряването на инвестиционния план на концесионера Софийска вода за периода 2009-2013 година. От дружеството съобщиха, че вече са предоставили на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране новия вариант на графика с вложенията си през следващите пет години, тъй като предишният не бе одобрен. Освен това до 26 май концесионерът ще получи първия транш по заема за 50 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, отпускането на който също е условие, за да бъдат усвоени парите по ИСПА.
Вицепремиерът Плугчиева обеща, че ще следи изкъсо спазването на графиците по проекта, който е от изключителна важност за София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във