Банкеръ Daily

Новини

Пощенска банка за последно плаща дивидент на държавата

За последна година Пощенска банка внася дивидент от печалбата си в държавния бюджет съгласно приватизационния договор, според който беше задължена в продължение на пет години да го прави. Тази година държавата ще получи 10% от дивидента на чуждестранните инвеститори и вноската възлиза над 600 хил. лева. Печалбата на Пощенска банка за миналата година е 7.616 млн. лв., съобщиха от ръководството на частната банка след проведеното на 24 юни общо акционерно събрание. Половината от нея ще бъде заделена за фонд Резервен, а останалите 3.808 млн. лв. ще бъдат разпределени като дивидент. Доходността на една акция на банката през 2002 г. се е увеличила с 69.02 до 0.74%, а активите са нараснали с 23% спрямо предходната година. Кредитният портфейл на Пощенска банка се е увеличил с 33% спрямо 2001 г., а делът на депозитите се е покачил с 15 процента.
За първи път, след встъпването в длъжност като председател на управителния съвет, беше представен Мартин Заимов. Заради този пост през февруари той подаде оставка като подуправител на БНБ и ръководител на управление Емисионно.
За първите пет месеца на годината банката има няколко успешни продуктови компании - промоция на Бързите потребителски кредити с 20-минутен експресен отговор, спестовно-застрахователната компания Джуниър Стар. Заемите за малък бизнес по новата програма Партньори, която се състои от шест кредитни продукта, покрива всички нужди за финансиране на малки предприятия. Благодарение на новите, модерни потребителски продукти Пощенска банка затвърди позицията си на лидер на банковия пазар, заяви Панайотис Варелас, главен изпълнителен директор на банката. - Всяка година кредитираме със 100 млн. лв. повече от предходната, напомни банкерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във