Банкеръ Daily

Новини

Посетителският център на ЕП чества първата си годишнина

Около 250 000 души са посетили интерактивният посетителски център на Европейския парламент през първата година от отварянето му. Това показват данните, затвърждаващи статута му на популярна туристическа атракция в Брюксел. Парламентариумът осигурява поглед отвътре на начина на функциониране на Европейския съюз по един оригинален и съвременен начин.


Освен гости от Белгия Парламентариумът е привлякъл много посетители от Франция, Германия, Испания, Италия и Полша. Около 15% от всички групи, които го разглеждат, идват от страни извън ЕС. Над 5 000 ученици са участвали в ролевата игра, която се организира от центъра, и са се превъплътили в депутати, вземащи отговорни решения за бъдещето на Европа.


Мултимедийните материали в посетителския център са достъпни на 23 езика, както и на жестов език. Центърът е отворен всеки ден, като входът е безплатен. Според известния туристически сайт Tripadvisor Парламентариумът е едно от основните неща, които се струва да се видят в Брюксел. Той вече е спечелил няколко награди за изкуство и туризъм.


Предизвикват интерес и временните експозиции, които Парламентариумът организира. В момента там са изложени творби от художествената колекция на ЕП, като те ще могат да бъдат разгледани до 31 октомври. От 15 ноември пък се открива нова временна експозиция, посветена на наградата Сахаров за свобода на мисълта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във