Банкеръ Daily

Новини

ПОРЕДНО ДЕЛО НА ОНКОБОЛЕН СРЕЩУ МЗ

Днес се завежда поредният иск срещу Министерството на здравеопазването, свързан с ненавременна доставка на лекарства за онкологични заболявания. Жалбата е от името на Илия Михалев, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Михалев е с рак на гърлото с разновидност “карцином на хипофарингса”, има метастази в лимфни възли на шията. Това е тежка диагноза с бързо развиващи се процеси. Затова му е препоръчана “полихимиотерапия”- комбинация от четири лекарства, която трябвало да се проведе в периода януари-април тази година. В началото на годината обаче се провеждат търговете за доставка на лекарства – по тази или по каквато и да е друга причина за Илия през първите месеци не се намират 5-флуороурацил и Винкристин. Това е четвъртото ново дело, заведено през тази година срещу министъра на здравеопазването от онкоболни, с помощта на екипа, провел делото на Теодора Захариева и съставляващ вече част от новия Център за защита правата в здравеопазването. Едното от делата се води от името на вдовицата и децата на починал пациент. Николай Илчев бил с една от най-тежките диагнози - гастроинтестинален стромален тумор, който трябвало да се лекува с “Гливек”. Там отговорността се прехвърли върху Комисията за изготвяне на критерии за лечение към МЗ, и бе определено, че това лекарство може да се изписва от онкохематологичните комисии, но не и от тези по химиотерапия, каза адвокат Асен Георгиев. Делото е в Софийския административен съд и е насрочено за 18 октомври. Искана и изготвена е медицинска експертиза, от която може да се прочете, че: “При лечение на това заболяване, средната продължителност на живота е 4, 8 години, а при нелечение - 13 месеца. ГИСТ не може да се лекува нито с химиотерапия, нито с лъчетерапия.”
БГНЕС припомня, че на 18 септември дело заведе и Ангелина Бонева за липсата на Йод 131 за диагностика и лечение, където най-вече лошата организация по регистрацията съгласно изискванията, породени от присъединяването към ЕС, и провеждането на търговете, оставиха през първата половина на т.г. без диагностика и лечение заболяванията, свързани с щитовидната жлеза. Миналата седмица дело заведе и Весела Василева - за остаряла апаратура за лъчетерапия; за недостиг на лекарства и за използуване на вещества-консумативи, които определят неправилни изследвания, съответно диагноза и лечение. Жената, която първоначално е била с диагноза рак на млечната жлеза, е развила костни и чернодробни метастази

Facebook logo
Бъдете с нас и във