Банкеръ Weekly

Новини

Поредната българска антарктическа експедиция ще започне през ноември

Предстоящата 21-а Българска антарктическа експедиция ще започне в края на ноември. Това съобщи директорът на Българския антарктически съюз проф. Христо Пимпирев. Предварителният график на експедицията е уточнен на XXIV Съвещание на Съвета на мениджърите на национални антарктически програми (COMNAP) на 25 юли в Портланд. Там се е провело и XXXII Съвещание на Научния комитет за антарктически изследвания (SCAR).


Откриването на базата bdquo;Св. Климент Охридскиrdquo; се предвижда да се осъществи с бразилските военни кораби H41ldquo;Almirante Maximianordquo; и H44bdquo;Ary Rongelrdquo;. Тогава тя ще бъде раззимена за предстоящия летен антарктически сезон. Предвидени са ремонтни дейности на основната постройка, доизграждане на новата сграда на православния параклис bdquo;Св. Иван Рилскиrdquo; и пускане в експлоатация на четири ветрогенератора, които ще допринесат за енергийна независимост от традиционните дизелови генератори. През януари с испанския военен кораб ldquo;Hesperidesrdquo; и бразилски военни самолети се предвижда транспортирането на учените, които ще работят по два български проекта, свързани с климатичните промени, които влияят върху животинския и растителен свят. На базата ще има и португалски учени, които заедно с българските си колеги ще изучават замръзналата почва в района на о-в Ливингстън. Предвижда се българската антарктическа база да бъде зазимена в началото на март 2013 година.


Като част от Съвещанията на COMNAP и SCAR се проведе фотографска изложба bdquo;Нашата Антарктика ndash; гледки от Великия бял югrdquo;. За изложбата кандидатстваха 3000 фотографа от цял свят, като от тях бяха избрани и изложени само 25 снимки. Изложбата беше разделена на четири категории ndash; bdquo;Хората в Антарктикаrdquo;, bdquo;Местата на Антарктикаrdquo;, bdquo;Дивия живот в Антарктикаrdquo; и bdquo;Елементите на Антарктикаrdquo;. Българската фотография постигна огромен успех като снимка на Виктор Троянов беше класирана на първо място в категорията bdquo;Хората в Антарктикаrdquo;.

Facebook logo
Бъдете с нас и във