Банкеръ Daily

Новини

Помак подали сигнал срещу археолога проф. Николай Овчаров

Европейският институт bdquo;Помакrdquo;, който се очаква да прерасне в партия, е подал сигнал до прокуратурата срещу археолога проф. Николай Овчаров. Това съобщи самият той на пресконференция. Още през юни Николай Овчаров и лидера на Помак Ефрем Моллов влязоха в конфликт заради твърдения на Моллов, който има алтернативна теория за произхода на помаците. Според Овчаров партията не би трябвало да се регистрира, защото е създадена на верска основа. Той мотивира мнението си, че институтът е сепаратистки, тъй като имало стремеж хората в Родопите да бъдат отделени и България да бъде разцепена. Според Моллов обаче Помак е само абривиетура и няма нищо общо с нарицателното помак.


Днес обаче стана ясно, че сигнал до прокуратурата институтът е подал и срещу организацията Дружба Родина. Очаква се с обвинение да се сдобие и историкът и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.


През медиите Овчаров разказа, че вчера в 11 часа е бил извикан в СДВР, за да даде показания във връзка със сигнала. Той се казани да разкрие истината за това какъв човек е председателя на Помак Ефрем Моллов, както и за това защо го обвинява в сепаратизъм. Моллов е добре познат в Родопите, обясни археологът и допълни, че вече не бива да се мълчи с какво се занимава той. Овчаров се закани да не разговаря и да не сяда на една маса заедно с него.


Кой е Ефрем Моллов?, попита риторично археологът. По думите му ръководения от него институт е регистриран като неправителствена организация. Той има висше образование, работи като учител в Смолян, през 2009 година е бил освободен от работа, след което се заема с политика.


На последните парламентарни избори той участва в изборите като част от ГОРД, която се представяше като националистическа организация. Как е възможно в нея да участва човек със сепаратистки виждания?, попита Овчаров. Той продължи с критиките си към Моллов по повод опитите му да учреди партия Помак. По думите на археолога при втория опит да се събрали едва 37 души, от които половината са били цигани, а помаци почти не е имало.


Овчаров представи и документи, които според него доказват сепаратиската дейност на Моллов и приближените около него. В него пише, че няколко български села трябва да минат към Гърция. И това ако не е сепаратизъм?, попита той. Според него създаването на такива организации е опасно, колкото страшно е и възникването на крайно десни и фашистки организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във