Банкеръ Daily

Новини

Помагаме на Виетнам да модернизира селското си стопанство

Земеделието е най-важният сектор в икономиката на Виетнам и затова опитът на България ще е от голяма полза и за двете страни. Конкретната цел трябва да е експортно ориентираното земеделие. Това заяви заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова, която се срещна със заместник-председателя на икономическата комисия на виетнамския парламент Нгуен Ван Фук.


Боянова очерта основните промени, които са станали в земеделието след влизането на България в Евросъюза. bdquo;Фермерите ни вече произвеждат много по-конкурентна продукция благодарение както на директните плащания, така и на инвестициите по Програмата за развитие на селските райони. Имаме 2 млрд. евро за директни плащания и над 3 млрд. по Програмата. Няма начин толкова много пари да не окажат положително влияние върху земеделиетоrdquo;, обясни Боянова.


Друга положителна промяна в селското стопанство, която беше изтъкната на срещата, е силното развитие на зърнопроизводство и необходимостта тази тенденция да се случи и с други сектори като зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството. bdquo;Трябва да залагаме на производството с добавена стойност, не само да произвеждаме и да изнасяме, но да преработваме и да имаме крайния продукт направен тук, а не навънrdquo;, каза още Боянова.


Тя обърна внимание и на друг приоритет в новата Обща селскотостопанска политика ndash; връзката между земеделието и околната среда. bdquo;Биологичното производство ни е приоритет и пред него има сериозно бъдещеrdquo;, подчерта зам.-министърът.


Чуждестранната делегация получи уверение, че България може да предложи на Виетнамския пазар висококачествени български продукти като бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко и консерви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във