Банкеръ Daily

Новини

Полският производител Соларис доставя автобуси в Бургас

Вече има избрана фирма, която ще достави 67-те чисто нови еко автобуси за градския транспорт на Бургас, съобщиха от общината. Това е полският производител на градски и туристически автобуси, тролейбуси и трамваи Solaris Bus amp; Coach. Поръчката е част от големия проект Интегриран градски транспорт на Бургас, който се финансира по Оперативна програма Регионално развитие.


Фирмата производител бе избрана след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП за доставка на 28 дизелови съчленени и 39 метанови солови нископодови автобуси за масов градски транспорт. Solaris Bus amp; Coach отговори най-пълно на всички технически изисквания и бе одобрена измежду седемте утвърдени имена в автобусната индустрия, участващи в конкурса.


Отличителните черти на автобусите на Соларис са в некорозиращите компоненти на световно утвърдени производители, асиметричното предно стъкло, позволяващо по-добра видимост за пътниците на автобусните спирки, екологосъобразност, икономичност и надеждност.


Новите автобуси ще се движат по специално обособени ленти (бърза автобусна линия) с приоритет на светофарните уредби и ще бъдат оборудвани със системи за електронно таксуване, видеонаблюдение и GPS. На монтирани по спирките информационни табла, пътниците ще получават информация за пристигащите автобуси в реално време. Дизеловите автобуси, които ще достави Соларис в Бургас са с двигател на Даф, а метановите - на Ивеко.


Предложеният срок за цялостна доставка е по-малко от пет месеца, като първите 6 автобуса се очаква да пристигнат в Бургас в срок от 90 дни след подписване на договора.


С пристигането им, Бургас ще стане първият български град с атрактивен, високоскоростен и напълно обновен обществен превоз. За комфорт на гражданите всички нови автобуси ще бъдат нископодови и оборудвани с климатици. Освен това новите автобуси ще облекчат значително трафика и ще решат голяма част от транспортните и екологични проблеми на града, каза кметът Димитър Николов.


Общо 15.5 млн. евро от сумата, предвидена по проекта ще бъде разходена за закупуване на 67-те модерни екологични автобуси. Освен по предлагана цена, автобусите бяха оценени и по енергийни и емисионни разходи, технически характеристики, включващи и експлоатационни разходи, както и по предлаганите от фирмите - кандидати гаранционни срокове.


Соларис Бус енд Коуч е сред водещите в Европа производители на модерни нископодови градски и междуселищни автобуси, тролейбуси, автобуси със специално предназначение и трамваи, отговарящи на най-високите европейски стандарти за намаляване на вредните емисии. Компанията разработва предимно иновативни превозни средства и произвежда първия в Европа автобус с хибридна технология Solaris Urbino 18 Hybrid. Набляга на безопасността и комфорта на водача и пътниците. До момента фирмата е произвела над 8000 автобуса, 65% от които за износ в 22 европейски държави, Русия и Дубай.


Освен доставката на новите автобуси, предстои пълно обновяване на автобусното депо на общинската фирма Бургасбус с изграждане на дизел и метан станции в него, модерна централна автобусна спирка, реконструкция на автобусните терминали, проектиране на паркинги в буферните зони на града и изграждане на четири пешеходни надлеза, и нови 24 км. велоалеи, допълни кметът Димитър Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във