Банкеръ Daily

Новини

Половината решения на парламента са незаконни

Докато по време на заключителната сесия на 40-ото Народно събрание премиерът Сергей Станишев пожелаваше и на следващия министър-председател да работи с толкова добър парламент, се разбра, че повече от половината решения през четиригодишния мандат на законодателния орган са били приети без необходимия кворум. Това поне показват резултатите от проекта Граждански контрол над парламентаризма, представени от доцент Лилия Методиева, ръководител на катедра Риторика в СУ Св. Климент Охридски.
По думите на Методиева депутатите са нарушили чл. 81 на конституцията, в който е записано, че едно решение се приема само когато в гласуването са участвали най-малко 121 народни представители и поне 61 от тях са били за. Направената проверка е показала, че това не е спазено при взимането на 737 решения, или при 58.5% от всички гласувания. За сравнение, в 37-ото Народно събрание без кворум са гласувани само 0.48% решения, в 38-ото процентът се покачва рязко до 40.04, а в 39-ото цифрата вече е над 48 на сто.
Още по-скандалното е, че 34 пъти депутатите от сегашния парламент са приели решения и с по-малко от 61 гласа за. Рекордът е поставен при гласуването на текстовете от Кодекса на труда, които са били подкрепени само от 41 души, но въпреки това са влезли в сила.
Броят на противоконституционно приетите закони се е увеличил значително през последните две сесии на 40-ото Народно събрание. По време на 11-ата сесия от януари до април тази година без необходимото мнозинство са взети близо 67 на сто от решенията, а през последната - 12-а сесия, процентът минава 84. Това е абсолютно недопустимо. А като знаем, че голяма част от депутатите гласуват с чужди карти, ситуацията става направо трагична, подчерта доц. Методиева. Тя дори е сезирала Софийския районен съд, но на закрито заседание на 13 май 2009-а съдиите са решили да върнат иска й с мотива, че тя няма правен интерес, за да бъде образувано дело. Следващата стъпка е Страсбург, закани се Лидия Методиева.
В рамките на проекта Граждански контрол над парламентаризма е направено проучване и доколко българските политици комуникират с избирателите си. За целта е създаден специален сайт, на който са качени електронните пощи на всички депутати, министри, евродепутати, на еврокомисаря, на кмета на София, както и на президента и вицепрезидента. Студенти от Софийския университет са изпратили стотици писма, но са им върнати едва няколко отговора. Въпреки че са получили най-много запитвания, Бойко Борисов, Даниел Вълчев и Сергей Станишев са запазили пълно мълчание. Сред малцината отговорили на студентите са Любен Дилов-син (Гергьовден), Станислав Станилов (Атака), Борислав Българинов (БНС) и Христо Величков (Атака). Единственият от министрите, решил да обърне внимание на въпросите, е този на здравеопазването - Евгений Желев, а от евродепутатите активен е бил само Слави Бинев от Атака.

Facebook logo
Бъдете с нас и във