Банкеръ Daily

Новини

Половината ментета са на двайсетолевката

За да се предпазите, чегъртайте с нокът върху реверите на великите българи

Внимателно опипвайте саката на Стефан Стамболов на двадесетолевката и на Пенчо Славейков на петдесетте лева. Само така можете да разпознаете фалшивите банкноти. Ако не можете да усетите грапавините, при положение че банкнотата е поизносена, почегъртайте с нокът от горе на долу напречно на райетата. Това съветва експертът по фалшиви банкноти у нас Тодор Мадолев от Булбанк.


По никакъв друг начин обикновеният човек не може да разпознае качествените фалшификати на банкнотите от 20 и 50 лв., колкото и да чете указанията на БНБ, смятат специалисти. Единствено достъпната разлика за гражданина си остава липсата на всякакъв релеф, която е най-осезаема по реверите на саката на великите българи.


Най-често от родните пари се фалшифицират банкнотите от 20 и 50 лв., показват данните на БНБ. За първото полугодие на тази година в Националния център за анализ (НЦА) на БНБ са регистрирани и задържани общо 874 броя неистински български банкноти, циркулирали в паричното обращение. Според последните данни за второто тримесечие на 2012 г. от неистинските пари най-голям продължава да е делът на купюра от 20 лева. Всяко второ менте или 47.20% е на двадесетачка. Според последните данни за април-юни неистинските банкноти от 50 лв. са съответно са 17.40 процента.


Въпреки че фалшивите 20 и 50 лв. са далеч от суперментетата на банкноти от други валути, познати по света, конкурентите на печатницата на БНБ се квалифицират непрекъснато. Изключително добра е имитацията на основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите воден знак и осигурителната нишка. Непрофесионалист ще приеме и менте холограмната лента, в която при фалшификата липсват преминаващите и проблясващи в целия спектър цветове, както и ефектът на пулсиране на числото 50.


Неотдавна експертите по фалшиви пари открили менте на българска банкнота, при което сребристата холограмна лента е втъкана в хартията. Практиката досега беше имитациите на лента да се лепят върху хартията и при пипане да се усеща ръб. Това прави последното разкрито менте най-съвършеното от всички пускани ментета на български пари.


От централната банка успокояват, че българските левчета са сред най-защитените банкноти в света. На двадесетолевките например има над десет защити срещу фалшифициране, като повечето от тях се виждат и с просто око, но някои се откриват само със специални уреди, като например при осветяване с ултравиолетова лампа. Сред видимите защити са релефен печат на изображенията на патроните на съответния купюр, холограмната лента, осигурителната нишка, водният знак и микротекстовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във