Банкеръ Daily

Новини

Половин милион лева ДДС дължат на хазната собственици на нови автомобили

Общо 43-ма софиянци, закупили нови автомобили от ЕС, дължат на хазната половин милион лева ДДС. Те са натрупали и над 150 хил. лв. лихви върху укрития данък. Това показват резултатите от приключилите наскоро ревизии в столичната НАП. В хода на проверките инспекторите установили и 13 хил. лв. укрит данък върху доходите на 3 от проверяваните лица.
Сред внесените коли са скъпи модели на марките Мерцедес, Ауди и БМВ. Цената на всяка от тях е от порядъка на 60 до 140 хил.евро. Предстои проверка на техните собственици, която да установи дали декларираните и/или получените от тях доходи съответстват на имуществото им.
Анализът на дирекция «Управление на риска» в НАП показва, че при закупуване на нови коли от ЕС от лица, които не са регистрирани по ЗДДС съществува риск от недеклариране и невнасяне на дължимото ДДС. Стартиралите още през 2009 г проверки на собственици на такива автомобили показаха, че една от основните причини за данъчните нарушения е тази , че купувачите не знаят своите задължения. От м.г. в подразделенията на „Пътна полиция” в страната се разпространява специална брошура, издадена от НАП. Освен от нея , информация относно задълженията си по ЗДДС, клиентите на НАП могат да получат и на информационния телефон на приходната агенция - 0700 18 700 на цената на един разговор.
Отново напомняме, че според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани купуват нов автомобил от страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната от която са закупили колата. Това задължение се отнася и за лицата, които не подлежат на регистрация по ЗДДС по общия ред. Това са физическите лица, държавните органи и органите на местното самоуправление, болниците, училищата. Всички те декларират пред НАП покупката на ново превозно средство от друга държава-членка на Европейския съюз. Декларацията може да се получи от всеки офис на НАП, както и да се изтегли от сайта на приходната агенция – www.nap.bg. Срокът за подаване на декларацията е до 14-то число на месеца, следващ месеца, в който данъка е станал изискуем. До същата дата трябва да се внесе и данъкът за автомобила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във