Банкеръ Daily

Новини

ПОЛИЦИЯТА ЩЕ СЛЕДИ ЗА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ В КАЗАНЛЪК

В РПУ – Казанлък се проведе съвместна работна среща на представители на полицията, Районна прокуратура-Казанлък и Апелативна прокуратура - Пловдив, районният съд, Общинската избирателна комисиа и Кмета на града по повод предстоящите местни избори. Всички институции се обединиха около идеята за създаване на организация, която да гарантира в пълен обем изборната свобода на гражданите. За да не бъдат допуснати случаи на печално известното „купуване на гласове”, на работната среща бяха договорени следните мерки:
В деня за размисъл и в изборния ден (20 и 21 юни 2008 тг.) в РПУ – Казанлък ще работи оперативен щаб с участието на представители на полицията и дежурен прокурор. Дежурен прокурор ще има и в сградата на прокуратурата в Казанлък до обявяване приключването на изборния ден от ОИК. Телефоните за връзка с дежурните полицейски служители и прокурори ще бъдат публично обявени и ще са достояние на членовете на избирателните комисии и гражданите.
На публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи. Създадена е организация за неазабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред. Договорени са механизмите и координиране на взимодействията с Общинска избирателна комисия при проверка на сигнали.
Призовават се гражданите, представителите и застъпниците на политическите сили и медиите, в случаи, когато са узнали или са станали свидетели на неправомерно упражняване на избирателни права, да не се колебаят и незабавно да ни информират.
Отговорните институции ще реагират координирано и незабавно при всеки един сигнал за купуване на гласове.
От Апелативна прокуратура – Пловдив съобщават още: разполагаме с информация, че след провеждане на предходните местни избори е налице у някои лица нагласа да усъвършенстват купуването на гласове чрез използването на специфични прикрити форми. Понякога това може да стане под формата на легалната агитация. При постъпили подобни сигнали прокуратура и полиция ще извършат задълбочено разследване, за да се установят действителните отношения между лицето, провеждащо агитацията и гражданите.
При отклонение от законовата регламентация и спекулиране със същата, ще бъдат използвани всички законови правомощия по ЗМИ, НК и НПК, за да бъдат осигурени прозрачни и честни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във