Банкеръ Daily

Новини

Полицейска хайка за корумпирани в Индия

Масови проверки в над 10 града в Индия провежда полицията като част от мащабна операция срещу корупцията при експолатацията на въгледобивни мини, предаде Би Би Си.


Службите разследват компании, обвинени във фалшифициране на данни и представяне на невярна информация при разпределението на каменовъглените басейни. Смята се,че правителството е разпределило рудниците, чрез фалшив търг за експлоатация, на няколко компании, които възнамеряват в последствие да ги препродадат на завишена цена.


Тази сутрин индийското разузнавателно бюро е регистрирало пет случая на обвинения в корупция и измами на местни фирми, частни лица и правителствени служители. В следствие са започнали проверки в Делхи, Мумбай, Калкута, Патна и други градове.


Само до 2009 год. Индия е изгубила близо 33 млрд. долара от неизгодни продажби на въгледобивни мини, сочат данни на държавните одитори.


Внезапните полицейски проверки идват след като правителството отхвърли исканията на опозицията за спиране на продажбите на находищата. Опозиционната партия Бхаратия Джаната в Индия поиска оставката на премиера Манмохан Сингх, който не успява да се справи с ширещата се корупция в третата по големина икономика в Азия. Сингх отрича обвиненията и отказва да се оттегли от поста.


Според скорошно проучване корупцията струва милиарди долари на индийската икономика и заплашва да спре растежа й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във