Банкеръ Daily

Новини

Подпомагат с над 8 млн. лв. производители на плодове и зеленчуци

С над 8 млн. лв. по схемата bdquo;de minimisrdquo; ще бъдат подпомогнати производителите на плодове и зеленчуци. Това обясниха експерти от Министерството на земеделието, които представиха начините за кандидатстване по схемата на държавната помощ. Право на субсидията имат регистрираните до 31 юли земеделски производители на домати и краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле, гъби bdquo;Печуркаrdquo;, ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши.


Предложенията кои сектори да бъдат подпомагани са подадени от браншовите организации, защото те са най-добре запознати с нуждите на земеделските производители, уточниха експертите по време на срещата.


Бюджетът на помощта за 2012 г. възлиза на 8 млн. лв. за плодове и зеленчуци и близо 528 хил. лева за гъби bdquo;Печуркаrdquo;. Всеки земеделски производител може да получи до 7 500 евро в рамките на 3 последователни години.


За участие по помощта земеделските производители могат да подадат своите заявления в отдел bdquo;Прилагане на схеми и мерки за подпомаганеrdquo; към Областна дирекция на Фонд bdquo;Земеделиеrdquo; по постоянен адрес. Крайният срок за подаване на заявления е 21 септември. Земеделските производители не трябва да имат задължения към ДФ bdquo;Земеделиеrdquo;, към Държавния поземлен фонд, както и да не са предприятие в затруднение. Минималните изисквания за размера на стопанството е 1 декар за масивите, заети с плодове или зеленчуци, за производителите на гъби bdquo;Печуркаrdquo; няма такъв праг.


Допустимите разходи по схемата са за закупуване на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и поливна вода при плодовете и зеленчуците и за закупуване на мицел, компост, торф и слама, при гъби bdquo;Печуркаrdquo;.


Договорите между земеделските производители и Фонд Земеделие ще се сключват между 8 и 17 октомври, като средствата за държавна помощ bdquo;de minimisrdquo; ще бъдат изплатени до 22 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във