Банкеръ Daily

Новини

Подписахме спогодба за въздушен транспорт с Грузия

Спогодба за въздушен транспорт между Грузия и България бе сключена в първия ден от официалното посещение в Тбилиси на българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Документът бе подписан на специална церемония от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и министъра на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Вера Кобалия.
Грузия отскоро е част от общото авиационно пространство на Европейския съюз. Страната има сключени двустранни споразумения за въздушен транспорт с 14 държави-членки на Европейския съюз. Според експерти отварянето на пазара ще доведе до значително подобряване на възможностите за пътуване на гражданите на ЕС и Грузия. Броят на директните връзки между Европейския съюз и Грузия, както и общият брой на полетите, се очаква да се повиши значително, а по този начин да бъдат насърчени търговските и туристическите потоци между Грузия и Евросъюза. Очакванията са, че значителна част от икономическите преимущества ще бъдат в полза на европейската авиационна индустрия и на европейската икономика като цяло.
Подписаната двустранна спогодба между България и Грузия допълва този процес и урежда на междуправителствено равнище всички въпроси, свързани с откриването и експлоатацията на международни редовни въздушни линии между териториите на двете страни.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, е на официално посещение в Грузия на 28 и 29 март 2011 г. Визитата е по покана на председателя на парламента на Грузия Давид Бакрадзе. В Тбилиси българските парламентаристи провеждат срещи на най-високо държавно ниво – с председателя на парламента на Грузия, с министър-председателя Ника Гиллаури и с президента Михаил Саакашвили. Очаква се председателят на Народното събрание Цецка Цачева да се срещне и с Патриарха на цяла Грузия Негово Светейшество и Блаженство Илия II, на когото да предаде послание от Негово Светейшество Патриарх Максим.
В състава на българската парламентарна делегация са Александър Радославов, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България и председател на групата за приятелство България – Грузия, Павел Димитров, народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ и заместник-председател на групата за приятелство с Груция, Стоян Иванов, народен представител от ПГ на партия Атака, Митхат Метин, народен представител от ПГ на ДПС и Иван Николаев Иванов, заместник-председател на ПГ на Синята коалиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във