Банкеръ Daily

Новини

Подписахме с Турция протокол за сътрудничество в областта на бреговата охрана

„Като съседни държави, нашето сътрудничество е традиционно и с възхищение приемаме вашия опит и практики” . С тези думи се обърна заместник-министър Павлин Димитров към седемчленната турска делегация, водена от контраадмирал Иззет Артунч, командир Бреговата охрана на Турция. Продължаваме съвместно ангажиментите си и съм убеден, че вие ще бъдете впечатлени от това, което ще ви покаже Гранична полиция, каза още Димитров. Той припомни, че преди няколко дни дирекцията получи 6 нови кораба за наблюдение и контрол на международния плавателен път в българската част на р. Дунав по Инструмента Шенген, а в края на ноември ще бъдат доставени и 3 хеликоптера. Техниката на Гранична полиция е модерна, надеждна, но затова е необходим и добре подготвен човешки ресурс, логистика и смятам, че служителите се справят добре, допълни още зам.-министърът.
Контраадмирал Иззет Артунч благодари, че има възможност да бъде в България и добави, че е впечатлен от гостоприемството й. Той е посетил страната ни преди 13 години. „Радвам се, че една съседна държава е успяла да се развие толкова бързо и успешно. В България не се чувствам като в чужда страна”. Той подчерта, че ползотворното сътрудничество между Турция и България е в полза на двата народа, а взаимодействието на граничните служби е много важно за Черноморския регион.
Директорът на Гранична полиция старши комисар Захарин Пенов и командирът на Бреговата охрана на Турция Иззет Артунч подписаха протокол за сътрудничество в областта на бреговата охрана между двете страни.
В рамките на визитата си турската делегация ще посети Черноморския гранично – информационен и координационен център в Бургас и ще се запознае с неговата дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във