Банкеръ Daily

Новини

ПОДПИСАХМЕ С КОРЕЯ ДОГОВОР ЗА ПРАВНА ПОМОЩ

Министърът на правосъдието Миглена Тачева и министърът на правосъдието на Република Корея Ким Кюнг Хан подписаха днес в Заседателната зала на Министерство на правосъдието два документа за правно сътрудничество между България и Република Корея – Договор за правна помощ по наказателни дела и Договор за екстрадиция.
„С подписването на двата договора правното сътрудничество между двете страни се издига на ново равнище”, заяви след официалната церемония по подписването министър Тачева. Правосъдният министър увери госта си, че доброто партньорство между България и Република Корея в областта на правото ще продължи и занапред.
От своя страна министърът на правосъдието на Република Корея Ким Кюнг Хан каза, че договорите несъмнено имат значение за сближаването между двете страни не само в правната област, а дават възможност и условия за разширяване на доброто сътрудничество в още редица области.
Корейският министър на правосъдието Ким Кюнг Хан е на двудневно посещение у нас по покана на министър Миглена Тачева.
Договорът за екстрадиция между Република България и Република Корея е в съответствие с вътрешното законодателство на двете държави и международните стандарти. Договорът урежда задължението за екстрадиране, престъпленията, даващи основание за екстрадиране, условията за отказ, смъртното наказание, пределите на наказателното преследване спрямо екстрадираното лице, документите, които се прилагат към молбата за екстрадиция, временното задържане под стража с цел екстрадиция, реда за предаването на лицето при разрешена екстрадиция, временното екстрадиране или отлагането на екстрадицията, когато лицето изтърпява наказание на територията на замолената страна, предаване на вещи свързани с престъплението, за което е поискана екстрадицията, разрешаването на конкуриращи се искания за екстрадиция, транзитното преминаване и връзките между централните органи на двете държави.
Договорът за правна помощ по наказателни дела между Република България и Република Корея регламентира взаимоотношенията между правосъдните системи по осъществяването на правната помощ в наказателната материя, като: задължението и предпоставките за оказване на правна помощ, формите на правна помощ, случаите на отказ от правна помощ, приложимото право при изпълнението на искането за оказване на правна помощ. Договорът урежда специфичните форми на правна помощ: връчване, предаване на книжа, документи и предмети, явяването на лица на територията на молещата и замолената страна, имунитет, размяна на присъди и извлечения от бюлетини за съдимост, предоставяне на правна информация. Регламентирани взаимоотношенията между централните органи, съдържанието на искането за оказване на правна помощ и разходите по осъществяването й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във