Банкеръ Daily

Новини

ПОДПИСАХМЕ ПРОГРАМИТЕ ТРАНСПОРТ И ОКОЛНА СРЕДА

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и министърът на екологията Джевдет Чакъров подписаха оперативните програми Транспорт и Околна среда на церемония в Брюксел. От Европейската комисия програмите бяха подписани от еврокомисаря за регионална политика Данута Хюбнер.
Средствата по двете оперативни програми са за близо четири милиарда евро, което е над 40 процента от бюджетите на 7-те оперативни програми за България, подчерта Хюбнер след подписването. Тези програми са важни не само заради бюджета, но и защото биха могли да подпомогнат растежа на България след присъединяването й към ЕС, отбеляза Хюбнер.
В областта на транспорта страната ни залага на неговото устойчиво развитие и инвестициите ще бъдат насочени към това България да бъде много по-добре свързана с европейската икономика, допълни еврокомисарят.
Оперативната програма Околна среда е важна по две причини. Първо, защото България е красива страна и, за да се развива успешно туризмът, е необходимо тя да остане такава, посочи Хюбнер. Опазването на околната среда обаче е и инвестиция в опазването на качеството на живот на хората, подчерта тя, цитирана от Дарик радио.

Според Хюбнер голямото предизвикателство за България едва сега започва и то е как ще бъдат изпълнявани подписаните програми. Хюбнер препоръча да продължим с инвестирането в капацитета на администрацията и в изработването на качествени проекти. Тя обеща, че мисията на ЕС ще продължи доброто си сътрудничество с България, създадено през предприсъединителния период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във