Банкеръ Daily

Новини

ПОДКРЕПЯМЕ ТРАНСГРАНИЧНИТЕ МРЕЖИ ЗА ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛИ ЗА ИЗЧЕЗНАЛИ ДЕЦА

България ще подкрепи необходимостта от разработване на трансгранични мрежи за подаване на сигнали в случаите на отвличане на деца. Тази мярка за укрепване на закрилата на децата срещу престъпни посегателства ще бъде обсъдена на започващото днес в Брюксел заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Правителството одобри българската позиция за дискусиите, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Министърът на правосъдието Миглена Тачева ще се застъпи и за засилване на ролята на централните органи по Хагската конвенция в случаите на отвличания от родители и за използване на функциите на Евроджъст за подобряване на ефективността на борбата с детската порнография и педофилските мрежи.
По отношение закрилата на гражданите, тя ще сподели българското разбиране за установяването на единни минимални права в наказателното производство – предоставяне на информация във връзка с наказателното производство и правата на участниците в процеса, правото на защита и превод, когато лицето не разбира езика на държавата, в която се намира, и т. н. Българският представител ще застъпи тезата, че правната сигурност на гражданите във връзка с техните частни и търговски отношения следва да бъде гарантирана на най-високо ниво.
В дневния ред на заседанието на министрите на правосъдието от ЕС са включени още дискусии по инициативата за консолидиране и укрепване на функциите на Евроджъст, функционирането на европейската съдебна мрежа по наказателноправни въпроси, електронния обмен на данни за съдимост между държавите-членки, сближаване на законодателствата в областта на приложимото право и компетентността по брачни дела с международен елемент и др.
В частта „Вътрешни работи” са включени въпроси, свързани с Европейския пакт за имиграция и убежище, с предложенията за директиви за условията за влизане и пребиваване на граждани на трети страни за целите на висококвалифицирана трудова заетост, както и за прилагане на санкции срещу работодатели на незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Ще се обсъждат още проблемите с приемането на иракски бежанци в държавите-членки на ЕС, киберпрестъпността, въвеждането на биометрични данни при издаването на визи и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във