Банкеръ Daily

Новини

Подкрепяме сирийския народ срещу режима на Асад

България ще даде пълната си подкрепа за усилията на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили, насочени към изграждането на ясна визия за бъдещето на Сирия като демократична светска държава, която гарантира правата на всички свои граждани. Това заяви заместник-министърът на външните работи Иван Найденов по време на четвъртата си среща на групата bdquo;Приятелите на сирийския народ, която се проведе в мароканския град Маракеш.


Продължаването на агонията на режима означава още цивилни жертви и страдание за народа на Сирия и представлява реална заплаха за стабилността в Близкия изток, но и за целия регион на Югоизточна Европа, посочи още Найденов.


България се присъединява към решимостта на международната общност да продължи политиката на оказване на натиск върху сирийския режим, включително и чрез налагането на целенасочени ограничителни мерки спрямо него. Израз на последователната ни политика и подкрепа за ограничаването на възможностите за продължаване на репресиите и намирането на изход от кризата в Сирия е и предстоящото през февруари 2013 г. домакинство на България на шестото заседание на работната група по санкциите срещу Сирия, каза още Найденов.


Сирийският президент Башар Асад да се оттегли незабавно от властта. Това се посочва в общо становище на групата bdquo;Приятелите на сирийския народ. В него с отправя предупреждение,че използването на всякакви химически и биологични оръжия от режим е недопустимо. Представители на 130 страни, заявиха подкрепата си за законните стремежи на сирийския народ към демократичен преход, достойнство и развитие.


Участниците в срещата в Маракеш приветстваха дейността на работната група за икономическо възстановяване и развитие и координационната група за хуманитарна помощ към Националната коалиция на опозиционните и революционните сили, която работи в сътрудничество с международната общност в помощ на бедстващото сирийско население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във