Банкеръ Daily

Новини

ПОДДЪРЖАМЕ СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ

Съветът на министрите на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи не е успял да приеме проекта на Съвместна декларация на ЕС и на Съвета на Европа за обявяване на 10 октомври за Ден на Европа против смъртното наказание. С мотив, че Европа няма проблем със смъртното наказание, Полша се е противопоставила на приемането на документа. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Министрите на правосъдието са отправили молба към полския си колега да преосмисли позицията си. Давайки пример със съдбата на българските медици в Либия, министър Миглена Тачева е споделила подкрепата на страната ни за премахване на този вид наказание в световен мащаб. Тя е изразила мнение, че смъртната присъда е най-жестокото и нехуманно наказание, противоречащо на основните принципи, върху които е изграден Европейският съюз. Въпросът ще продължи да бъде обсъждан и на Конференцията на министрите на правосъдието, посветена на смъртното наказание, която ще бъде проведена в Лисабон на 9 октомври.
Правителството днес се запозна с доклада на министър Тачева за участието й в редовното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел на 18 септември. На него са разглеждани още въпросите за статута на Съда на Европейските общности с цел въвеждане на спешна процедура за преюдициални заключения, както и проект за рамково решение относно Европейската заповед за надзор в досъдебното производство между държави-членки на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във