Банкеръ Daily

Новини

Почитаме паметта на загиналите български войни на Архангелова задушница

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе утре (6 ноември) от 11 ч. във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища. На този ден се отдава признателност и се почита паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския си дълг в мирно време.
На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министрите на отбраната Августина Цветкова и Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, командващият Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов, началниците на Сухопътни войски и Военновъздушните сили генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, военнослужещи от Столичния гарнизон, представители на военнопатриотичните съюзи. Панихидата ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан.
По-късно от 12.30 ч., ще бъде отслужена панихида и в реставрирания храм “Свети Архангели” във Военната академия “Г. С. Раковски”.
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов ще присъства на панихидата за Архангелова задушница на българското военно гробище в с. Беранци, Битолско, Република Македония. В църковния двор на селото са погребани 120 български войници, загинали през Първата световна война при завоя на река Черна, а имената на 16 войници от 81 пехотен полк са изписани на 4 метров мраморен паметник. Запазен е и един единствен оцелял надгробен кръст на войник в близост до паметника.
Панихиди ще бъдат отслужени и в гарнизоните Варна, Пловдив, Плевен и Асеновград.
Ритуалът във Варна ще започне в 11 ч. пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” В ритуала ще вземат участие представителният духов оркестър и почетен караул от ВМС. След края на ритуала военнослужещи от Военноморска база Варна ще поднесат цветя на надгробния паметник на капитан първи ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци, атакували и торпилирали турския крайцер „Хамидие” на 7 срещу 8 ноември 1912 година.
Панихидата в Пловдив ще започне в 10.30 ч. на Централните гробища. В нея ще участват военнослужещи от поделение 44220.
Службата в Плевен ще започне в 11. 30 ч. пред параклиса – мавзолей „Св. Георги Победоносец” на площад „Възраждане”. В панахидата ще участват военнослужещи от поделение 22160 и представителният духов оркестър на Сухопътните войски.
Панихидата в Асеновград ще започне в 10. 30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1913г.
Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924г. Прекъснат е през 1946 г. През 1992 г., Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите възстановяват ритуала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във