Банкеръ Daily

Новини

Почина религиозният лидер - преподобният Сун Мюн Мун

Южнокорейският религиозен лидер- преподобният Сун Мюн Мун, основател на скандалната Обединителната църква, почина в Южна Корея на 92 години, предадоха световните агенции.


Мун е издъхнал в болницата, собственост на църквата му, в близост до дома му в Гапянг, след дълга борба с пневмонията.


Църквата на Мун спечели известност с през 70-те и 80-те години с масовите си сватбени церемонии, от които Мун спечели милиони долари и превърна институцията в бизнес империя. Той бе обвинен в промиване на мозъци, разделяне на семейства,задържане на последователите си против тяхната воля и принудително изземване на техните спестявания.


Мун се представяше като месия и превърна църквата си в световно движение с над 3 милиона членове, сред които само 100 хил. в САЩ.


Преподобният Мун е роден в Северна Корея през 1920 г. в семейство, изповядващо конфуцианството. На 10-годишна възраст, той приема християнството и се присъединява към презвитерианската църква. На 16 години той заявява, че Христос му се е явил и наредил да довърши делото му. Той е арестуван от севернокорейското правителство през 1948-а, но след две години успява да избяга от затвора след началото на войната със Северна Корея. През 1954 г. основава своята църква и проповядва християнството и собствените си разбирания за Библията.


Църквата му успява да изгради бизнес империя, в която влизат вестници като Washington Times , хотели като New Yorker Hotel в Манхатън, университети, ски-курорт, футболен клуб и десетки други начинания в няколко страни, вкл. институт по проблемите на мира, производител на автомобили и хотел в Северна Корея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във