Банкеръ Daily

Новини

Почина председателят на БАН Стефан Додунеков

Председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Додунеков почина след кратко боледуване, съобщиха от академията.


Той бе избран за поста на 11 юни тази година, след като в началото на месеца той беше представен на заседание на Министерския съвет и декларира, че е готов да работи заедно с правителството въпреки споровете между кабинета и БАН в миналото.


Акад. Додунеков е роден през 1945 г. в Килифарево, завършва Математика в Софийския университет през 1968 година. От 1986 г. е доктор на математическите науки, а от 2008 г. носи званието академик.


Ученият е директор е на Института по математика и информатика - БАН от 1999-а, а ат 2001 г. - председател на Съюза на математиците в България. Додунеков е президент е на Математически съюз на Югоизточна Европа.


Акад. Додунеков е преподавал в Софийския университет, Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, Югозападния университет в Благоевград и други и е водил курсове в Линчьопинг, Гьотеборг, Улм, Делфт.


Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници, и учебни пособия по математика за средните училища.


Поклонението ще се състои на 8 август от 10 до 12 часа в Големия салон на БАН. Погребението ще е 9 август в родния му град Килифарево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във