Банкеръ Daily

Новини

Почина Георги Калоянчев

На 87-годишна възраст почина легендата на българската сцена и кино Георги Калоянчев. Той е издъхнал днес следобед, съобщи Съюзът на артистите в България.


Георги Тодоров Калоянчев - Калата е роден в Бургас на 13 януари 1925 година.


След отбиване на военната си служба, се записва в бившето театрално училище в София. Сред състудентите му в класа на професор Сърчаджиев били още Катя Зехирева, Коста Цонев, и Катя Динева.


През 1951 година руският режисьор Борис Бабочкин, по онова време поставил три пиеси в Народния театър, забелязва младия актьор и как превъплъщава образа в ldquo;Буряrdquo; на Островски с хумор и драматизъм. Веднага след завършването на института, Калоянчев е приет в трупата на Народния театър.


Калоянчев дебютира в киното с филма Утро над родината (1951) - в ролята на циганчето Сали е душата на компанията. Но след това за известен период от време не получава почти никакви роли. Точно в този период той преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър. Следва и поредица от незабравими образи в незабравими филми ndash; щангистът в Специалист по всичкоrdquo; (1962), Кондов във ldquo;Вълчицатаrdquo;, инспекторът в ldquo;Инспекторът и нощтаrdquo;, фокусникът в ldquo;Най-дългата нощrdquo; (1969), Риксата в ldquo;Привързаният балонrdquo; (1969), Джордано Бруно в италианската продукция Галилео Галилейrdquo; (1969), Езоп в ldquo;Езопrdquo; (1971), ldquo;Нощните бдения на поп Вечеркоrdquo; (1981), ldquo;Бон шанс, инспекторе!rdquo; (1984), ldquo;За къде пътувате?rdquo; (1990)hellip; общо повече от 50 игрални филма.


През 1990 година по сценарий, режисьорът Иван Ничев засне ldquo;Бай Ганьо заминава за Европаrdquo; с Георги Калоянчев в ролята на прочутия българин. Оказа се, че това е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те.


През 2006 г., излиза своеобразното продължение ldquo;Бай Ганьо се завръща от Европаrdquo;. Сценарият е писан специално за големият актьор, но десет години по-рано и дълго време не се намират пари за реализацията му. Всичко това налага нов актьор за ролята на бай Ганьо. Огромното си уважение към таланта на Калоянчев Иван Ничев доказва като въвежда нов, несъществуващ герой в класическото произведение на Алеко Константинов ndash; духът на Бай Ганьо. През 2006 година след многото други призове и отличия, Калоянчев получава и Наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.


Но най-голямата награда за него си остава званието Народен артист ndash; в най-истинския му смисъл на актьор всенароден любимец от близо половин век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във