Банкеръ Daily

Новини

По-нисък праг за стимулиране на чуждите инвеститори в по-бедните райони поиска Плевнелиев

Прагът за стимулиране на чуждестранните инвестиции трябва да бъде bdquo;регионално балансиранrdquo; и по-нисък в икономически по-слабо развитите райони на страната, а какъв да бъде прагът правителството и бизнесът трябва да решат заедно. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в столицата Осмия национален иновационен форум. През следващите две седмици въпросът да се обмисли още веднъж внимателно и да се вземат добри решения, призова президентът, който върна на 12 декември за повторно обсъждане текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, посочи още държавният глава.


Плевнелиев призова за допълнителни и видими преференции за чуждестранните инвеститори, включително за визови облекчения. Той припомни и необходимостта от премахване на пречките от страна на държавата за започване на нов бизнес и за развитие на иновативните идеи, от повече инвестиции в образованието и от изработването на учебни програми, обвързани с нуждите на реалната икономика и в подкрепа на предприемачеството.


Налице е значим напредък в разработването на платформите за иновации, сред които са два фонда за съфинансиране и bdquo;София текrdquo;, заяви още президентът пред участниците в иновационния форум. Той допълни, че по първата в страната ни иновационна екосистема bdquo;София текrdquo; се работи ежедневно, като партньори на икономическото министерство са БАН, Софийският университет, Техническият университет и редица други институции. Страната ни ще работи и за регионално лидерство в производството на храни чрез развитието на платформа за иновации в областта, която се планира да бъде изградена в Пловдив, каза още президентът. Той бе категоричен, че с новия Закон за насърчаване на иновациите трябва да бъдат интегрирани всички национални политики в сферата на иновациите, а текстовете трябва да бъдат подложени на обстоен дебат.


Президентът връчи специалните награди на победителите от Националния конкурс за иновативно предприятие на годината в категориите за малко предприятие и за средно и голямо предприятие. Форумът събра представители на правителството, на Европейската комисия, на бизнеса и профсъюзите.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във