Банкеръ Daily

Новини

По 250 тона гориво се консумират за денонощие на летище София

Нормалната консумация на авиационно гориво на летище София, за едно денонощие, е около 250 тона, като дневно около 100 самолета извършват зареждане на аеропорта. В случай на спиране на доставките от ,,Лукойл Авиейшън” се търсят други в или извън Еевропейския съюз. Това се казва в становище на аеропорта.
,,Лукойл Авиейшън”, основен доставчик и титуляр на договорите за зареждане на авиокомпаниите с авиационни горива на Летище София е юридическо лице, различно от ,,Лукойл България” и ,,Лукойл Нефтохим”.
Летище София като летищен оператор поддържа минимален запас, с който трябва да се подсигурява зареждането на бедстващи самолети (кацнали аварийно), Правителствения отряд и чартърни самолети, нямащи договори с ,,Лукойл Авиейшън”.
Горивото, което се доставя на Летище София, се съхранява в складово стопанство за съхранение на гориво смазочни материали. Собственик на резервоарите е Летище София.
Достъп до резервоарите има всеки доставчик, който има договорни отношения с авиационния оператор и който сключи договор за ползване на вместимост. Пазарът е отворен.
Системата за зареждане на гориво е лицензна дейност на наземния оператор
(за зареждане с горива и масла), регламентирана в ЗГВ и поднормативните актове на ГД ГВА.
В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат, за да осигурят полета си до следващата дестинация, посочват още от столичното летище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във