Банкеръ Daily

Новини

По 25-26 хиляди случая на мозъчен инсулт на година у нас

Днес се отбелязва Световният ден за борба с мозъчния инсулт. Инсултът е един от най-големите медицински социални проблеми в България. Годишно с тази диагноза у нас биват регистрирани около 25-26 хиляди случая, заяви пред БНР д-р Иво Петров от Дружеството на кардиолозите в България.
Огромната честота на инсултите в България се дължи на високото разпространение на сърдечносъдовите заболявания като цяло и тъй като причина за инсулта в 99 процента от случаите е именно сърдечносъдово заболяване, т.е. стеснение на артерия или пък тромб, тръгнал от сърдечните структури, поради тази причина основният акцент трябва да бъде насочен към профилактиката именно на сърдечносъдовата заболеваемост, заяви Иво Петров.
В последните години има едно задържане, вече няма нарастване на инсултите и на инфарктите, но това не трябва да е успокояващо. Между мозъчния инсулт и артериалната хипертония има директна каузална връзка, т.е. в огромната част от случаите високото артериално налягане е една от основните причини за възникване на мозъчния инсулт, каза още Петров.
Така че вниманието трябва да бъде насочено към строг контрол на основните рискови фактори, които в България са много разпространени – артериалната хипертония, тютюнопушенето, захарния диабет, повишеното ниво на холестерол в кръвта и ако успеем да контролираме добре тях, наистина ще се получи едно значимо снижаване на честота на инсултите и инфарктите съобщи Петров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във