Банкеръ Weekly

Новини

Плувецът Петър Стойчев става спортен министър

Петър Стойчев е новият министър на физическото възпитание и спорта в служебното правителство. Завършва средното си образование в Смолян, възпитаник е на Русенския университет bdquo;Ангел Кънчев, специалност Кинезитерапия. От 16-годишен е национален състезател по плуване за юноши и за мъже.


Той е най-успелият български плувец. Носител е на световната купа по плувен маратон за 11 поредни години и световен шампион по плуване на 25 км в открити води през 2011 в Шанхай. През 2007 г. поставя световен рекорд по най-бързо преплуване на протока Ла Манш - за пръв път в историята под 7 часа - рекорд неподобрен до момента. Плувецът е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава (САЩ) - елитарен клуб на най-бележитите спортисти. Петър Стойчев е почетен гражданин на аржентинския град Виедма. Петър Стойчев е избран за най-добър плувец в света в най-мащабното гласуване на сайта на Световната асоциация по плуване в открити води за 2009 г.


От 2012 г. е председател на Плувен Клуб bdquo;Левски. Активен член на Комисията на атлетите към FINA (Международната федерация по плувни спортове). Владее английски и руски език. Женен, с две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във