Банкеръ Daily

Новини

ПЛУГЧИЕВА НАСТОЯВА ЗА СПИРАНЕ НА ОВЪЗМЕЗДЯВАНЕТО НА СОБСТВЕНИЦИ НА ТЕРЕНИ КРАЙ МАГИСТРАЛИТЕ

„Необходими са законодателни промени, за да се преустанови изнудването на държавата от собственици на имоти, които се намират върху територията на големи инфраструктурни ключови проекти, подлежащи на отчуждаване” – това заяви вицепремиерът по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева по време на работната среща-оперативка в МС с представителите на Управляващите органи и Междинните звена по програмите на ЕС. Зам.министър-председателят изрази възмущението си от докладваните от Национална агенция „Пътна инфраструктура” факти за това, че частни лица рекетират държавата за по-скъпи обезщетения за имотите си по трасето на големите автомагистрали. Меглена Плугчиева посочи още, че има съмнения дори за предварително закупуване на терени в близост до магистралите, за да се спечели после от тях много по-висока цена. „Явно е, че има пробойни в законодателството, и то трябва да се промени”, заяви вицепремиерът по еврофондовете. Като пример за забавяне и оскъпяване на строежа на аутобаните Плугчиева посочи магистрала „Люлин”, където процесът по отчуждаване на имотите е започнал още през 2002 г., но последната процедура е приключила едва преди няколко дни заради претенции на собственици.
Оперативните програми работят изключително добре, готови са оценките за съответствие по четири от ОП – „Административен капацитет”, „Техническа помощ”, „Конкурентноспособност”и „Транспорт”, и те ще бъдат изпратени в Брюксел в срок, констатира Меглена Плугчиева. Тя добави, че до края на седмицата трябва да приключи съгласувателната процедура и по останалите три ОП – „Регионално развитие”, „Околна среда” и „Развитие на човешките ресурси”. Оценките за съответствие трябва да бъдат готови и изпратени в Брюксел до 11 юли, тъй като след това, на 22 юли ЕК излиза в отпуск до септември, уточни зам.министър-председателят. Няма констатации, които да попречат на получаването на положителните оценки на съответствие, заяви директорът на Одитната агенция Рая Онцова. По думите на вицепремиера Плугчиева ключов въпрос е възложеното на министъра на финансите разработване на специален финансов механизъм, за да има достъп до 700 млн. евро от кредитното споразумение с ЕИБ и да могат да се подпомогнат Оперативните програми и бенефициентите, които се нуждаят от свеж финансов ресурс, за да стартират проектите си.
По САПАРД върви разплащането на добросъвестните проекти и това се усеща от хората, каза още вицепремиерът. По време на оперативката директорът на национален фонд в МФ Силвия Инджова съобщи, че за такива проекти вече са изплатени 33 млн. лв. от отпуснатите от правителството допълнителни 100 млн. лв. на ДФ „Земеделие”. Със сумата са разплатени 140 добросъвестни проекта, допълни Инджова. По този начин усвояването на средствата по САПАРД доближава 50%, добави изпълнителният директор на Агенция САПАРД Георги Желев.
Директорът на Дирекция „ Управление на средствата ЕС” в МФ Боряна Пенчева информира, че е приключил одитът на информационната система ИСУН, а предварителният резултат от него показва, че тя е изградена съобразно изискванията и европейските регламенти. Регистрирани са 932 потребители, 123 процедури и 9082 проектни предложения. До 1 юли предстои въвеждането в системата на цялата налична информация, обобщи Пенчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във