Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев участва в среща за европейската транспортна мрежа

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще участва днес в неформална среща на транспортните министри на тема „Ревизия на Трансевропейската транспортна мрежа: Към дългосрочна, добре балансирана, европейска транспортна мрежа” в Будапеща, Унгария. Участниците в нея ще дискутират методологията и финансирането на ревизията на европейската ТEN-T мрежа. Това съобщиха от МРРБ. Вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за транспорта, Сиим Калас и председателят на Комитета по транспорт и туризъм в Европейския парламент Браян Симпсън ще представят извършеното до момента по подготовката на ревизията на Трансевропейската транспортна мрежа.
За България е изключително важен този процес, тъй като страната ни се бори за влизането на магистрала „Хемус” в европейската ТEN-T мрежа и включването й за финансиране от европейските фондове.
Темата беше официално обявена през 2009 г. от ЕК. Тогава беше публикувана Зелена книга за ревизия на TEN-T политиката. Освен това Комисията подготвя и Бяла книга за бъдещата транспортна политика до 2020 г., която се очаква да бъде публикувана през пролетта на тази година. Тя ще съдържа мерките, необходими за модернизация на транспортния сектор и изпълнение на целите, заложени в стратегията Европа 2020. Тук се включват действия, целящи подобрявана на общата ефективност на транспортната система, нови технологии и преминаване към ефикасна инфраструктурна политика.
В рамките на форума министър Плевнелиев ще проведе и двустранни срещи, включително и с еврокомисаря по транспорта Сиим Калас по отношение включването на магистрала „Хемус” в TEN-T мрежата и строителството на магистрална инфраструктура, която е приоритет за правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във