Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Трансформацията в църквата трябва да приключи достойно

Българските политици са си научили уроците, затова няма да се месят в работата на църкавата и ще работят тя да бъде силна, обединена и единна. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред Вселенския патриарх Вартоломей, с когото се срещна в Истанбул. bdquo;Много е важно да оставим нашия Синод да вземе своите мъдри и важни решения. Още по-важно е новоизбраният патриарх да работи за интеграцията и за успеха на българската църква по светаldquo;, посочи още държавният глава.


Решенията, които предстои Светият синод да вземе до февруари 2013 година, ще имат много голямо значение за бъдещето на Българската православна църква. bdquo;Този период на трансформация трябва да го приключим достойни, единни и силниldquo;, категоричен беше президентът.


На срещата си в Истанбул българският държавен глава и Вселенският патриарх Вартоломей почетоха паметта на покойния български патриарх Максим и делото му за силна и обединена българска църква.


bdquo;Молим се Бългрия да избере новия си патриарх колкото е възможно по-скоро и се молим за душата на покойния български патриарх Максимldquo;, заяви Негово Светейшество Вартоломей. bdquo;Уверих президента Росен Плевнелиев, че българската нация и църква, като първа духовна сестра на Константинополската църква, винаги са били дълбоко в сърцата ни. Искаме да живеем в мир и просперитет и, както президентът каза, в единствоldquo;, каза още Вартоломей. Той поздрави България за пълноправното й членство в Европейския съюз и допълни, че това е bdquo;огромно удовлетворение за всички нас и се молим много скоро и нашата страна, Турция, също да стане пълноправен член на ЕСldquo;.


В Истанбул президентът Росен Плевнелиев посети първата европейска ж.п. гара на тунела под Босфора. Той разгледа реконструкцията на църквата bdquo;Св. Стефанrdquo; и метоха към нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във