Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Средствата от ЕС за регионите трябва да се изразходват интелигентно

Средствата по Кохезионната политика на Европейския съюз трябва не просто да се разпределят и да бъдат харчени, а да бъдат използвани за интелигентни инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия в Представителството на Европейската комисия във Виена късно снощи. За целта обаче е много важно да има стратегическо планиране и приоритети, подчерта президентът и припомни пред участниците във форума работата на страната ни по дългосрочната стратегия bdquo;България 2020ldquo;. Сред участниците в дискусията бяха европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хаан и гуверньорът на Австрийската национална банка Евалд Новотни.


Според Плевнелиев Европа трябва да има смислени инструменти за растеж, а един от тях е Дунавската стратегия за прилагане на общи политики на регионално ниво. Дунавското пространство създава възможности за стопански, социален и културен обмен, каза президентът и даде висока оценка на австрийската инициатива. Държавният глава подчерта, че развитието и сътрудничеството на регионите е бъдещето на Европа. bdquo;Всеки регион трябва да се развива на базата на своите способности и само чрез Кохезионната политика може да се достигне до успешни стопански и териториални решения на регионитеldquo;, заяви президентът.


Сред най-важните задачи, които стоят пред ЕС в момента, е преодоляването на дълговата криза. Много е важно обаче да се вярва във възможностите на Съюза да действа и да отговаря на всякакви кризи, беше подчертано по време на дискусията. Голяма част от проблемите, свързани с дълговата криза, са национални проблеми и трябва да се решават на национално ниво. Необходима е национална отговорност ndash; за финансова дисциплина, за структурни реформи, за политики за растеж и политики за развитие на Европа. Липсата на структурни реформи в някои страни доведоха до трудностите в сегашния момент заяви още Плевнелиев.


Според президента, bdquo;кой, колко, кога, как и къде ndash; това са въпросите, които трябва да получат отговор по националните приоритети не само в България, но и в цяла Европаldquo;. bdquo;Няма гаранция, че правилните решения ще бъдат взети, но в една среда на интензивна конкуренция едно погрешно решение може да бъде много по-добро от липсата на каквото и да било решениеldquo;, посочи българският държавен глава. Най-простото средство за преодоляване на изходите от кризата, са намаляването на разходите за бизнеса и по-голямата ефективност на държавната администрация чрез изграждане на електронно правителство, каза още Росен Плевнелиев.


Президентът изрази задоволство от планираното през 2013 г. увеличение на доходите в България, като припомни, че от три години равнището на пенсионните възнаграждения у нас не е променяно. Повишаването на доходите обаче трябва да се основава на реално произведеното, а не чрез трупане на нов дълг, категоричен беше държавният глава. По думите му, финансовата и икономическата стабилност са важна предпоставка за привличането на нови инвестиции. За 2012 г. спрямо предходната година инвестициите в България са се удвоили. Имаме още много проблеми, но посоката е правилна, обобщи Росен Плевнелиев.


През втория ден от визитата си президентът ще има срещи с кмета и министър-председател на Виена Михаел Хойпл и със заместник-председателя на Федералния съвет Сузане Курц. Росен Плевнелиев ще открие българо-австрийски бизнес форум и ще се срещне с българската общност в австрийската столица. В делегацията, водена от държавния глава, са министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, както и близо 30 представители на българския бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във