Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев щедро даде два ордена само за ден

С орден Стара планина си тръгна посланикът на Норвегия у нас Тове Скарстейн. Президентът Росен Плевнелиев връчи отличието за заслугите на Скарстейн в укрепване и развитие на българо-норвежките отношения, след като стана ясно, че този месец тя окончателно отпътува от България


Годините на вашата дипломатическа мисия бележат период на много бурно развитие на отношенията между двете страни. Страната ни цени високо помощта на Норвегия - изграждането на Софийския арсенал, възстановяването на античния стадион Филипополис, възстановяването на първото класно училище в Копривщица, изграждане на дигитален център за запазване на историческото наследство, както и много други проекти, посочи държавният глава.


От своя страна Скарстейн благодари за отличието и изтъкна, че през цялото време за нае е било огромна чест да бъде посланик на Норвегия у нас. Горда съм, че Норвегия успя да помогне на България в усвояването на средства от Европейския съюз с редица проекти. Била съм навсякъде в България, запознах се с богатата ви история и красивата ви природа и мога да кажа, че те са един основен фактор за сближаването на двете страни, каза посланик Скарстейн.


С орден Мадарски конник първа степен си тръгна и президентът на Фондация Америка за България Франк Бауър. Той получава отличието заради приноса си в изграждането, развитието и задълбочаването на отношенията между двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във