Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Решенията за Белене под масата трябва да останат в миналото

bdquo;Подходът на зависимости, на вземане на решения под масата и на харчене на пари без договори трябва да остане в миналото веднъж завинагиrdquo;. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод заявените от руския производител bdquo;Атромстройекспоертrdquo; претенции към НЕК във връзка с прекратения проект за изграждане на втора АЕЦ в Белене. bdquo;Доброто приятелство означава добри сделки за двете страни. България иска да е добър партньор, много ясно дефинира своите цели и те трябва да бъдат облечени с конкретни и ясни договори по всички големи енергийни проектиrdquo;, каза още държавният глава.


bdquo;Истинските приятели не се изнудват взаимно, а слагат проблемите на масата и ги решаватrdquo;, коментира още президентът Росен Плевнелиев. bdquo;И за АЕЦ bdquo;Беленеrdquo;, и за bdquo;Южен потокrdquo;, цифрите трябва да бъдат сложени на масатаrdquo;, категоричен беше президентът. Той допълни, че страната ни разполага с добри механизми големите инфраструктурни проекти, в т.ч. в областта на енергетиката, да се реализират възможно по-бързо. Държавният глава счита още, че дългосрочните договори за доставка на енергоресурси трябва да бъдат прецизирани до най-малкия детайл.


България има интерес от bdquo;Южен потокrdquo;, тъй като той диверсифицира трасето на природния газ. Единственият работещият подход не е политическият, а прагматичният, проектов подход, каза още Росен Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във