Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Притеснен съм от вълната напускащи военни

Смяната на правителствата не трябва да води до безкрайни реформи, съкращения и до отнемане на социални компенсации на военнослужещите. Това заяви президентътРосен Плевнелиев по време на разширения съвет по отбрана, който се проведе в ресорното министерство. Според нег военните трябва да се чувстват спокойни в сегашната система. Именно заради това не бива да се поставят под съмнение размерът на обезщетенията и социалните им компенсации.


bdquo;Ще направя всичко необходимо, за да се запази размерът на обезщетенията на военните независимо кой ще бъде на власт и кой ще бъде министърrdquo;, обеща още Плевнелиев. Преди всичко военните трябва да имат пълно доверие в институциите, допълни още той.


Президентът е загрижен и за големия брой напускащи армията млади офицери, сержанти и войници. bdquo;Тази ситуация е много тревознаldquo;, посочи Плевнелиев и добави, че само за два месеца и половина стотици военнослужещи са подали рапортите за напускане, като две трети от тях са офицери. Друга част от тях носят званията капитан, майор и подполковник, а най-много от напускащите са майори.


bdquo;Очевидно има проблем и ние сме длъжни да го решаваме, призова държавният глава. По думите му причините за отлива на подготвени кадри от армията са натрупани с години, а от 1992 г.насам рейтингът на въоръжените сили е спаднал повече от два пъти - от 76 на сто на 36 процента.


Според Плевнелиев разходите за отбрана до 2017 г. трябва да достигнат 1.5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. bdquo;Изискването е посочено и в Бялата книга за отбраната и въоръжените силиldquo;, припомни още той.


След 2013-а с помощта на утвърдените в бюджета разходи за отбрана се очаква да започне реалната модернизация и превъоръжаване на армията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във