Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Преговори с инвеститор за нова АЕЦ трябва да се проведат след референдум

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за изграждането на нова АЕЦ на площадката в Белене. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като откри новата академична година в Техническия университет в София. Има 500 хиляди валидни подписи на граждани за провеждане на референдум и процедурата практически е в ход. Трябва да се съобразим с волята на хората, в противен случай ще бъде нанесен удар срещу демокрацията, категоричен беше Росен Плевнелиев.


Държавният глава се обяви за пълна прозрачност по енергийните проекти. Предстои България да проведе първия референдум в демократичната си история и той трябва да бъде подготвен много добре и да бъдат осигурени всички условия българският народ да бъде коректно информиран преди да направи своя избор, счита президентът.


Във връзка с искания за увеличение на доходите на заетите по Закона за отбраната и въоръжените сили Росен Плевнелиев коментира, че е в интерес на българските граждани ясно да бъдат посочени приоритетите и източниците на финансиране във всички бюджетни системи. Президентът няма да коментира отделни искания за увеличение на доходите преди да е готов окончателният вариант на проектозакона за държавния бюджет за 2013 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във