Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Поръчителите на атентата ще бъдат разкрити

Рано или късно поръчителите и извършителите на атентата в Бургас на 18 юли ще бъдат разкрити и справедливо наказани. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в столичния Интер Експо Център 10-та юбилейна конференция на тема bdquo;Сигурността в Югоизточна Европа 2012rdquo;.


Държавният глава припомни, че веднага след терористичния акт Консултативният съвет по национална сигурност прие с пълен консенсус становище и предложи на правителството конкретни действия. Налице е пълен политически и обществен консенсус за необходимите мерки, подчерта Росен Плевнелиев. Президентът припомни, че беше ускорена и работата по специалните закони за сектор bdquo;Сигурностrdquo;, като те ще бъдат публично обсъдени и се очаква да бъдат внесени за разглеждане от парламента през октомври.


Плевнелиев определи като изцяло нов и bdquo;историческиrdquo; подхода на изработването на проектозаконите за службите в сектор bdquo;Сигурностrdquo; - с пълен консенсус, при пълна прозрачност и контрол. Пред журналисти държавният глава коментира, че ролята на Съвета по сигурността към Министерския съвет, която е записана в предложените законопроекти за службите, ще елиминира възможностите в сектор bdquo;Сигурностrdquo; да се работи bdquo;на парчеrdquo; и без ясни приоритети. Подготвяните закони ще дадат и възможност за обществен и парламентарен контрол върху дейността на службите, заяви президентът.


В изказването си пред участниците в конференцията по сигурността държавният глава подчерта, че процесите на стабилизация и разширяване на демократичните реформи в Черноморския регион са свързани с присъствието на НАТО. Двойната роля на България, Румъния и Гърция като държави членки на ЕС и страни от региона е от основно значение за политиката на ЕС в Черноморския регион, който е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Съюза и за диверсификацията на енергийните доставки. Засилването и укрепването на регионалното сътрудничество между България, Румъния и Гърция като държави членки на ЕС и на НАТО, ще допринесе за повече сигурност в целия регион, както и за сигурността на енергийните доставки за ЕС, каза още президентът. По думите му, България вече започна реализацията на редица проекти, които ще гарантират енергийна диверсификация и енергийна ефективност.


Като ново предизвикателство пред страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион президентът Плевнелиев открои възможностите на държавите от региона да се развиват заедно икономически, като спазват общи правила и стандарти. Росен Плевнелиев призова за реализацията на общи проекти на държавите от региона в областта на пътната и ж.п. инфраструктурата, по трасетата на трансевропейските транспортни коридори, изграждането на цифрови мрежи и достъп до широколентов интернет и други. Тези проекти ще способстват за подобряване на средата за инвестиции в региона, подчерта още държавният глава.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във