Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Параолимпийците ни да влязат в букварите

bdquo;Вие трябва да стоите на кориците на тетрадките на първокласниците в училищата, защото сте за примерrdquo;. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев към българските параолимпийски спортисти, които се завърнаха от Лондон с два сребърни и един бронзов медал. Държавният глава прие атлетите и им благодари за постиженията и за достойното представяне на страната ни на XIV Олимпийски игри за хора с увреждания в британската столица. На срещата присъстваха спортният министър Свилен Нейков, заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов и треньорите на атлетите ни.


Строителството на нови спортни бази в училищата, както и рехабилитацията на съществуващите спортни съоръжения трябва да бъдат съобразени с нуждите на спортистите с увреждания, категоричен беше президентът Плевнелиев. Държавният глава призова за подобряване на условията и за разширяване на възможностите за спорт на хората с увреждания. Успехите на параолимпийците ни са предпоставка за популяризирането на елитния спорт и за привличането на повече млади хора с увреждания към масовия спорт. Необходимо е обаче да се подобрят условията в спортните училища и да се създадат повече възможности за подбор на талантливите спортисти с увреждания, заави още Плевнелиев.


Продължава реализацията на инвестиционната програма на институцията за рехабилитацията на спортната база на 14 училища в страната, заяви от своя страна спортният министър Свилен Нейков. Той декларира, че ведомството му е готово да посрещне всички нужди на параолимпийците, свързани с тяхната подготовка.


Росен Плевнелиев пое ангажимент пред спортистите да ги подкрепя лично в участията им в предстоящи състезания, както и редовно да се среща с тях в президентската институция. bdquo;Вие служите за пример на обществото ни и чрез силната си воля и непреклонен дух доказахте пред себе си и пред цяла България, че няма невъзможни и непостижими неща. С цената на много труд, вие доказахте, че българските атлети имат място на почетната стълбичкаrdquo;, каза още президентъ.


Параолимпийските игри се проведоха в Лондон от 29 август до 9 септември, като страната ни беше представена от осем български спортисти. Отличия донесоха Стела Енева, която спечели два сребърни медала - в тласкането на гюле и в хвърляне на диск, и Радослав Златанов, който взе бронз в скока на дължина. Досега българските параолимпийци са донесли на България общо 4 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала от Параолимпийски игри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във