Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев обсъди с емира на Катар двустранните отношения

Възможностите за партньорство за достъп до трети пазари обсъдиха в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев и емирът на Катар Хамад бин Халифа Ал-Тани. Очаква се до края на годината да бъде взето решение за първия пилотен проект, който арабската държава ще реализира у нас, информира държавният глава след срещата.


Плевнелиев бе оптимист, че проектната компания за изграждането на пътя Русе-Свиленград ще започне работа бързо и ще покаже ефективността на проекта, за да премине той към следваща фаза на реализация. Работи се съвместно и за осъществяването на катарски инвестиции в земеделието. Отношението на Катар към страната ни е много положително и държавата търси добро партньорство с България, основано на дългосрочно сътрудничествоrdquo;, коментира президентът. По думите му, това партньорство трябва да бъде реализирано в двустранни договори, съобразени с европейското законодателство, а доброто приятелство между България и Катар трябва да се основава само на добре структурирани и успешни проекти.


По време на срещата Хамад бин Халифа Ал-Тани покани Плевнелиев да посети Катар.


В централата на ООН в Ню Йорк държавният ни глава разговаря и с президента на Република Косово Атифете Яхяга. България ще сподели опита си в преговорния процес за членство в Европейския съюз, а европейската интеграция на Балканите трябва да продължи с интеграцията на Република Косово, подчертаха по време на срещата си Плевнелиев и Яхяга.


Икономическото развитие на Косово в момента е водещ приоритет в страната, заяви Яхяга. По нейните думи, България е добър партньор на Косово, български компании вече работят в страната и търговско икономическите връзки между двете страни имат потенциал да станат още по-силни. Атифете Яхяга отправи покана към българския държавен глава да посети страната й начело на бизнес делегация и на място да бъдат проучени възможностите за съвместен бизнес и създаване на партньорства на двустранна основа.


От своя страна, президентът Плевнелиев коментира, че регионът на Югоизточна Европа като цяло има огромен потенциал, който ще става все по-видим за инвеститорите. Реализацията на повече съвместни проекти между балканските страни ще подпомогнат и преодоляването на различията между тях, посочи още Росен Плевнелиев.


Косово ще разчита на българска подкрепа за присъединяването на страната към програмата на НАТО bdquo;Партньорство за мирrdquo; и за членство в ЮНЕСКО, стана ясно още по време на срещата.


Днес българският държавен глава ще бъде сред първите лидери, които ще направят изказване пред Общото събрание на ООН. Очаква се Росен Плевнелиев да говори пред Общото събрание около 18 часа българско време. В централата на ООН в Ню Йорк президентът ще проведе поредица двустранни срещи с колегите си от Унгария, Чехия, Албания, Нигерия и Конфедерация Швейцария. Росен Плевнелиев ще има среща и с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във