Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев номинира Борис Велчев за съдия в Конституционния съд

Президентът Росен Плевнелиев номинира настоящия главен прокурор Борис Велчев за съдия в Конституционния съд.


Велчев е добре познат в професионалните среди. Той е преминал през всички етапи на академичната кариера, започвайки от асистент по наказателно право в Софийския университет bdquo;Св. Климент Охридскиrdquo; през 1991 година. От 1997 г. е доцент, а от 2012 г. е професор по наказателно право. Велчев е ръководител на Катедрата по наказателноправни науки във Великотърновския университет bdquo;Св. Св. Кирил и Методийrdquo;, преподавател по наказателно и международно наказателно право. Член е на управителния съвет на Националния институт на правосъдието.


Борис Велчев е юридически съветник на президента в периода 2002-2005 г. и председател на Правния съвет към държавния глава, а от февруари 2006 г. е главен прокурорnbsp; и член по право на Висшия съдебен съвет. Под ръководството му Върховната касационна прокуратура стана значително по-прозрачна и открита за публичен контрол. В тази институция за първи път бе въведена унифицирана информационна система, която позволява засилен контрол върху работата й. Създадени бяха специализирани сектори и звена, които отразяват националните и европейските приоритети в наказателната политика.


Борис Велчев е автор на редица публикации, включително посветени на проблемите на конституционното право. Той е и сред първите юристи в България, които се обявяват категорично за отпадането на имунитета на магистрати народни представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във