Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев: Нека научим уроците си от случая „Марковска“

bdquo;Това, което се случи с Венета Марковска, трябва да ни е за урокldquo;, заяви президентът Росен Плевнелиев.


Държавният глава миналата седмица бламира клетвата на Марковска като конституционен съдия, напускайки церемонията. По този начин тя не успя да встъпи в длъжност.


bdquo;С действията си доказах, че българската Конституция не се състои само от правила, абзаци и запетайки, а трябва да гарантира, че всички ще работят за интереса на гражданите. Беше повече от ясно, че номинираният от парламента съдия не бе приет от българите и в обществото имаше съмнения. Сигурен съм, че всеки научи своя урокrdquo;, коментира още Плевнелиев.


Той посочи, че като президент в своите действия се ръководи от интереса на гражданите, от нормите и от духа на Конституцията.


bdquo;Духът на Конституцията казва, че в Конституционния съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните, тези, за които няма и капчица съмнение в техния морал, тези, които ще бъдат стожер на демокрацията и на справедливостта към българските гражданиldquo;, посочи още държавният глава.


По думите на Плевнелиев сега Народното събрание е поставено пред важната задача и отговорност да вземе едно мъдро решение по отношение на избор на нов кандидат за конституционен съдия .

Facebook logo
Бъдете с нас и във