Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев издигна кандидатурата на Бокова за втори мандат

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на Юнеско. В Ню Йорк българският държавен глава се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Процедурата за избор на нов генерален директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура ще се проведе през 2013 година. Президентът информира Бан Ки-Мун и за заявката на България за първи път да стане член на Съвета по човешки права за периода 2019-2021 година.


Терористичната атака на летището в Сарафово е напълно неприемлива и подобни действия не трябва да се толерират. Това заяви Бан Ки-Мун. Пред генералния секретар на ООН Росен Плевнелиев подчерта, че България няма да пести усилия, за да установи и да накаже виновните и изказа благодарност на Бан Ки-Мун за позицията му, изразена веднага след атентата на 18 юли. Президентът информира генералния секретар на ООН, че в разследването на терористичния акт България работи с много държави, сред които САЩ и Великобритания.


Плевнелиев заяви подкрепата на България за приоритетите в Петгодишния план за действие на генералния секретар на ООН, които той оповести през януари 2012 година. Те включват устойчивото развитие, превенцията и смекчаването на международни конфликти; ограничаването на потъпкването на човешките права и на ефектите от природни бедствия; изграждането на по-безопасен и по-сигурен и свят; подкрепата за страните в преход, както и усилията за пълноценното използване на потенциала на жените и на младите хора. Страната ни работи активно по всички приоритети, посочи държавният глава, като изтъкна действащата вече програма за повишаване на енергийната ефективност у нас. bdquo;България е сред страните, които изпълняват критериите за устойчиво развитие, но е необходима устойчивост и в действията на политицитеrdquo;, коментира президентът Плевнелиев.


Росен Плевнелиев и Бан Ки-Мун обсъдиха ситуацията в Сирия и на Балканите, както и въпроси на добросъседските отношения и европейската перспектива на държавите от региона. България играе много съществена роля в региона, добър съсед е и е държава за пример, е подчертал генералният секретар на ООН пред държавния глава. По отношение на конфликта в Сирия България не просто изпълнява активна роля, но е и част от решението на кризата, смята Бан Ки-Мун.


Пред държавния глава генералният секретар е дал висока оценка на българите, които работят в различни структури и по програми на ООН. В момента те са 55 души, заемащи различни позиции в световната организация.


Плевнелиев присъства на официалното откриване на Годишната среща на Глобалната инициатива на Бил Клинтън. По думите на държавния глава, осигуряването на икономическа перспектива пред младите хора, доброто образование и технологиите в услуга на мира и на развитието на обществото са в основата на всички усилия в рамките на инициативата.


По-късно държавният глава откри учебната година на възпитаниците на българските училища bdquo;Герганаrdquo;, bdquo;Родинаrdquo; и bdquo;Христо Ботевrdquo; в Ню Йорк и ги поздрави по случай Деня на независимостта. Президентът ги призова да пазят българския език и традиции и да съхранят връзката си с България. Росен Плевнелиев коментира, че президентската институция ще подкрепя процесите на създаването на нови и утвърждаването на вече сформирани български училища зад граница. Те трябва да бъдат обединителни центрове за българските общности в чужбина, смята държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във