Банкеръ Daily

Новини

Плевнелиев иска нова формулировка на въпроса за референдума

Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности. По този начин трябва да бъде преформулиран въпросът за референдума, заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на консултациите с парламентарните политическите сили относно всенародното допитване за АЕЦ bdquo;Белене. Възможните отговори трябва да бъдат bdquo;даrdquo; или bdquo;не, каза още държавният глава.


Според него референдум по конкретен инвестиционен проект не е коректен, а така както е поставен от БСП, въпросът също не и коректен.


Референдумът е тест за демокрацията. Първият референдум в България е много важен и трябва да се проведе в интерес на гражданите. Щом имаме събрани подписи, референдум трябва да се проведе. Въпросът вече не е дали, а как да направим референдума, заяви още държавния глава. Той бе категоричен, че по формулировката на въпроса ще проличи отношението на политическия елит.


bdquo;От въпроса зависи дали референдумът ще се проведе бързо и коректно, или ще затъне в юридически схватки, процедури и това ще обезвери хоратаrdquo;, добави Росен Плевнелиев.


Според него хората трябва да бъдат питани по въпроси от стратегическо значение за нацията, а не по технически и експертни казуси или по конкретни проекти. Големият въпрос днес пред нас е дали въпросът така, както е зададен, е достатъчно ясен и еднозначен за гражданите или има нужда от преформулиранеrdquo;, заяви още държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във