Банкеръ Weekly

Новини

Плевят герберите в БЕХ и АЕЦ

Енергетиката ще прегрее в следващите седмици. Защо ли? В бранша се говори, че е започнал сблъсъкът между лобито около президента Росен Плевнелиев и това на вече бившия премиер Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов. Причината са назначените от ГЕРБ откровено партийни фигури в редица ключови енергийни предприятия, чиято единствена цел бе да контролират милионите, които се разпределят чрез обществените поръчки.


Служебният министър на енергетиката Асен Василев открито заяви преди дни, че планира кадрови промени в държавните енергийни фирми. Спомена също, че рокади със сигурност ще има в Българския енергиен холдинг (БЕХ), но други дружества, както и имена, не посочи. Според източници на БАНКЕРЪ обаче на топа на устата е изпълнителният директор на мегакомпанията Михаил Андонов. За смяната му е натежал най-вече заемът за 250 млн. евро, който холдингът възнамерява да придобие в близките месеци. През седмицата стана ясно, че две международни банки - Сити груп (Citi Group) и Дойче банк (Deutsche Bank), са готови да отпуснат въпросната сума. Далеч повече са кандидатите за инвестиционен консултант по евентуална сделка за емитиране на облигационна емисия, която да е в същия размер. Това са посочените вече финансови институции, а също и Голдман Сакс (Goldman Sachs), Джей Пи Морган (JP Morgan) заедно с Първа финансово-брокерска къща, както и Сосиете Женерал (Societe Generale) съвместно с консултанта на АЕЦ Белене - Ейч Ес Би Си (HSBC).


Предстои енергийният холдинг БЕХ да реши кой от двата варианта ще предпочете, и то бързо. Защото през май настъпва падежът на тегления от НЕК заем от 195 млн. евро за покриване на разходи, направени по втората атомна централа. Какъвто и да е изборът, задължението от 250 млн. евро ще рефлектира върху всички дружества, попадащи под шапката на холдинга, тъй като той няма собствени приходи, а се финансира от техните дивиденти. Спасителната инжекция за НЕК обаче ще усложни допълнително състоянието на много болната ни енергетика, както я определи самият Асен Василев. Вина за това, естествено, носи и инертният шеф на мегакомпанията Михаил Андонов, заради което е логично да се раздели с шефското си кресло. Андонов зае ръководната позиция след проведен конкурс, но и досега не е известно на по-широката публика защо беше предпочетен пред останалите участници.


Другият кадър на ГЕРБ, нарочен за гонене, е шефът на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов. Едва ли има някой в бранша, който да не се е убедил в компетентността на специалиста по двигатели с вътрешно горене. В началото на март дори се стигна до открит конфликт между него и заместника му в атомната централа Александър Николов, който го обвини в забавяне на ремонтната и инвестиционната програма и прогнозира, че последиците от управлението му ще са фатални не само за Козлодуй. Ушите на бунтаря бързо бяха издърпани от началника, но пък казаните тогава думи няма как да не предизвикват съвсем основателни притеснения в новото ръководство на министерството.


С Валентин Николов очевидно ще си заминат и другите партийни креатури в централата. Най-вече членът на борда на директорите Марина Армутлиева, която бе началник на кабинета на енергийния министър Делян Добрев. Младата еколожка вече започна да губи почвата под краката си, след като бе освободена като член на съвета на директорите на друго държавно дружество - Мини Марица-изток. Все още обаче освен в АЕЦ-а фигурира и в надзора на Хидроенергийната компания Горна Арда.


Спорна фигура в ръководството на Козлодуй е и главният административен секретар Калин Стануков. Бившият заместник-кмет на район Студентски по времето на СДС е завършил хидравлична и пневматична техника, което е доста далеч от атомната енергетика.


Международният секретар на ГЕРБ Валя Чилова пък е изпълнителен директор на ВЕЦ Козлодуй. Там в борда влиза и бизнесменът Петър Яйманов, който по едно време бе и съветник на земеделския ексминистър Мирослав Найденов.


Очаква се да бъде посочена вратата и на изпълнителния директор на проектната компания за изграждане на VII блок на АЕЦ Козлодуй Любен Маринов. Той е бил експерт в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, при все че съдейки по някои непотвърдени информации, е завършил история в Пловдивския университет Паисий Хилендарски. Справка в информационната система Дакси показва, че през юли 2007-а е регистрирал фирмата Маринов сервиз - ЕООД, с предмет на дейност: ремонт и диагностика на автомобили и кари, проектиране, изработка и монтаж на алуминиева и PVC дограма и други хидро- и топлоизолации и т.н. Та този човек бе определен да движи изграждането на нов 1000-мегаватов блок в АЕЦ Козлодуй.


В интерес на обективността поискахме и официалната позиция на икономическото министерство за политическите назначения, но така и не получихме конкретен отговор. Обяснено ни бе само, че кадровите смени вече се обсъждат и след уточняването им ще бъдат съобщени на медиите. А че разместване на пластовете ще има, говори и поисканата от Асен Василев проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция на обществените поръчки на най-големите държавни предприятия в енергетиката. Както се казва, няма дим без огън.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във